Kindle eller Sony Reader?

iPad er jo noe helt annet enn de to søte lesebrettene vi prøver ut, så jeg lar den ligge litt for seg selv nå. Jeg har lest bøker på både kindle og sony, og de fungerer utmerket til å lese romaner begge to. Den obligatoriske sammenligningen med ei vanlig bok må jo gjøres – og ja, det er litt annerledes å holde ei tynn plate i hånda enn ei bok. Men annerledes er jo ikke dårligere enn – akkurat det å slippe å håndtere en stor, tung bok (jeg har lest Game of thrones – over 800 sider og nesten 1 kg i innbundet utgave) er for meg et stort pluss.

Noe som har irritert meg litt er skjermen, sammenlignet med vanlig papir. Samme problem på både kindle og sony med refleks i skjermen og behov for bedre leselys enn jeg opplever ved lesing av vanlig bok. (Men ikke på langt nær like plagsomme reflekser som i iPad!)

Lesbarheten er veldig god, liker å endre skriftstørrelse, trenger større skrift når jeg leser på bussen enn hjemme i sofaen, viser det seg.

På sony reader er det touchskjerm, det er det ikke på kindle. Når jeg leser en roman har det ingenting å si. Hvis man skal jobbe med teksten, skrive notater og streke under, er sony klar favoritt. Det følger med en penn til å skrive på skjermen, eller man kan bruke fingeren. Kindle gir også muligheter for å notere og gule ut i teksten, men mye mer tungvint med tastatur og pilnavigasjon.

Vi har en liten sony reader (5″ skjerm vs kindles 6″), og skulle nok heller hatt den med 6″, eller 7″ for den saks skyld.

Den største forskjellen på de to ligger i hvordan man får tak i lesestoff til lesebrettet. På Kindle er det veldig enkelt og intuitivt. En konto på amazon med kredittkort registrert, så er det bare å handle direkte fra lesebrettet via trådløst nett. Den synkroniserer også automatisk (uten trådløst nett) med alle mine andre kindle-enheter, så jeg kan ta opp igjen lesingen på mobilen, ipaden, pcen og andre kindle-lesere.

På Sony reader skjer alt via pc. Jeg må innstallere et program på pc’en, og overføre kjøpte/nedlastede pdf-filer fra pc til dette programmet, og fra programmet til lesebrettet. Litt tungvint første gangene – særlig siden de butikkene som blir foreslått av sony ikke selger til norske ip-adresser. Ble endel unødvendig opprettede kontoer der før jeg forstod det. Men når man har vendt seg til det er det jo utrolig mye mer fleksibelt enn kindle. Det er lett å laste ned gratis bøker (som ikke er copyright-beskyttet, feks Ibsen og Shakespeare, eller som gis ut gratis som feks Cory Doctorows bøker.) Man kan også lett overføre egne tekster.

Både sony og kindle er sterkt knyttet opp mot individuelle brukere. Når sony først er registrert på én pc fungerer den ikke opp mot andre pc’er før den er avregistrert. Sony er knyttet opp mot amazon-kontoen, og må også avregistreres der før den kan benyttes av andre kontoer. I tillegg må man passe på kredittkort og 1-click-to-buy hvis man låner det ut.

Så hvem vil jeg ha? Sony, ingen tvil! Jeg opplever det som veldig frustrerende å måtte forholde meg til amazon som eneste leverandør på kindle. Jeg vil kunne lese akkurat det jeg vil lese på lesebrettet mitt, takk. Det eneste som egentlig teller!

 

Mari Hopland

Reklamer

2 responses to “Kindle eller Sony Reader?

  1. Tilbaketråkk: Kindle eller Sony Reader? | Kindle Digest

  2. Amazon som eneste leverandør til kindle? Hmmm… Det kan ikke stemme. På Høgskolen i Nord-Trøndelag tester vi også lesebrett, og vi kjøpte ei bok ho Norli som vi lasta over til vår kindle. Lett som en plett (med grundig oppskrift på hvordan vi skulle gjøre det selvfølgelig!). Men det er noe med bøker med DRM og kindle, det går visstnok ikke. Men det var det ikke på den boka vi kjøpte.

    Mvh,
    Hege Tangen
    Høgskolen i Nord-Trøndelag, Biblioteket i Steinkjer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s